Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2022: část 2

Očima brokerů

Dnes přinášíme druhou část šokujících předpovědí Saxo Bank pro rok 2022. První část naleznete zde

Plán skoncovat s fosilními palivy se odkládá

Shrnutí: V rámci boje proti inflaci a snižování rizika společenských nepokojů odsouvají politici plnění klimatických cílů na později a podporují investice do fosilních paliv, zatímco se snaží přijít na jiný způsob, jak radikálně snížit uhlíkové emise.

Politici si uvědomují hrozbu inflace vyplývající z rychlého růstu cen komodit i riziko ekonomické katastrofy kvůli nerealistickým lhůtám stanoveným pro přechod na zelenou energii, a proto odsouvají plnění klimatických cílů na neurčito. Na pět let odstraňují byrokratické překážky pro investice do ropné produkce a na deset let pro investice do těžby zemního plynu, aby tak motivovali producenty k zajištění dostatečných dodávek za rozumné ceny, s jejichž pomocí bude možné realizovat přechod od současné energetiky k  nízkoemisní energetice budoucnosti.

To způsobilo růst cen a jejich volatility, a to nejen u energií, ale i u průmyslových kovů. Po většině z nich je totiž v rámci zelené transformace větší poptávka než doposud. Kromě toho se rychlý růst cen energií promítl i do vyšších cen nafty a hlavně hnojiv. Rostou tedy náklady na zemědělskou výrobu, což vyvolává obavy o budoucnost produkce klíčových potravinářských plodin.

Tržní vývoj: iShares Stoxx EU 600 Oil & Gas ETF (Ticker: EXH1:xetr) posílí o 50 %, protože výše zmíněný plán vdechne celému sektoru energetiky nový život.

Facebook doplácí na hromadný odchod mladých

Shrnutí: Mladí opouštějí platformy Facebooku na protest proti tomu, že vydělává na jejich osobních informacích; snaha mateřské společnosti Meta získat je zpět pomocí projektu Metaverse nemá velký úspěch.

Facebook se proměnil ze životem překypující platformy pro mladé v odkladiště pro starší generaci takzvaných „boomerů“. Mladé totiž čím dál víc odrazují algoritmy Facebooku, které na sociálních sítích vytvářejí homogenní smyčky, které stále dokola opakují stejný obsah a co hůř, zaplavují uživatele dezinformacemi a nenávistí. I Facebook už v rámci vlastního průzkumu zjistil, že teenageři tráví dvakrát až třikrát více času na TikToku než na Instagramu (což je zatím nejmladší sociální síť patřící do Zuckerbergova impéria) a pro komunikaci s přáteli preferují Snapchat. 

Přejmenování společnosti (Facebook se už dnes jmenuje Meta) a změna identity značky, s jejíž pomocí se má Instagram (jako v současnosti nejcennější aktivum) od Facebooku distancovat, spolu s vytvořením nového produktu určeného mladým, využívá stejné strategie, kterou celá léta aplikovaly tabákové firmy. V roce 2022 si ale investoři uvědomí, že Meta rychle přichází o mladou generaci a spolu s ní o další zisky a potenciál do budoucna. Meta se zoufale snaží o akvizici Snapchatu nebo TikToku a zároveň pumpuje miliardy dolarů do budování svého úchylného Metaversa, které má víc než kdy dřív sledovat své uživatele a přilákat mladé lidi zpátky do univerza sociálních sítí této korporace. Meta se totiž řídí obecně uznávanou pravdou, že když jde o technologie, je nejlepší být na trhu jako první. Celý plán ale zajde na úbytě, když se mladá generace nenechá přesvědčit.

Tržní vývoj: Mateřská společnost Facebooku Meta má problémy, oproti zbytku trhu se propadne o 30 % a řeší, zda z jednotlivých složek nevytvořit samostatné entity, čímž by se zcela zhroutily Zuckerbergovy sny o vybudování světového monopolu.

Kongresové volby v USA přivodí ústavní krizi

Shrnutí: Americké kongresové volby uváznou na mrtvém bodě kvůli těsným volebním výsledkům do Senátu anebo Sněmovny reprezentantů, což povede k tomu, že 118. Kongres nebude moci počátkem roku 2023 zasednout podle plánu.

Chaotické prezidentské volby v roce 2020 mnoho amerických institucí vyděsily. Úřadující prezident Donald J. Trump zpočátku odmítl uznat volební porážku a stěžoval si, že byly volby zfalšované. Toto tvrzení mělo mezi Trumpovými voliči řadu zastánců a nikdy nebylo skutečně zpochybněno před soudem. Prezidentova rétorika dokonce 6. ledna 2021 strhla celý dav trumpistů pevně přesvědčených o ukradených volbách k útoku na Capitol Hill, kde celou „konspiraci“ měli zastavit a zabránit tomu, aby byly výsledky voleb oficiálně uznány. Něco takového nemá v historii Spojených států obdoby.

Tehdy, ale i později druhém kole senátních voleb v Georgii, obětaví členové volebních komisí – mnozí z nich Republikáni – konali svou povinnost a sčítali skutečné výsledky, i když jim extrémisti vyhrožovali – a často i smrtí. V roce 2022 už Republikáni zajistí, aby se žádný takový tradiční svědomitý úředník nenacházel na „ve špatný čas špatném místě“, a všechny pozice ve volebních komisích zaplní poslušnými straníky připravenými udělat cokoli, aby ovlivnili výsledky ve svůj prospěch a omezili volební účast.

V roce 2022 skončí souboj o některé klíčové posty v Senátu a Sněmovně reprezentantů velice těsně, takže některá ze stran, nebo dokonce obě odmítnou výsledky uznat a nebude možné ustavit nový Kongres, který má poprvé zasednout 3. ledna 2023. Joe Biden vládne pomocí prezidentských výnosů a americká demokracie je na ústupu, když se i sami Demokraté vzepřou Nejvyššímu soudu, jehož složení bylo do značné míry ovlivněno Trumpem. Jednání uvíznou na mrtvém bodě a následná ústavní krize se protáhne až do roku 2023.

Tržní vývoj: Volatilita amerických aktiv je extrémní, výnosy z amerických vládních dluhopisů stoupají a USD klesá. Příčinou jsou snahy o zajištění proti existenční krizi největší světové ekonomiky a vydavatele celosvětově preferované rezervní měny.

Kvůli cenově-mzdové spirále přesáhne inflace v USA 15 %

Shrnutí: Do čtvrtého čtvrtletí roku 2022 stihnou mzdy dolní poloviny amerických pracujících stoupnout v přepočtu o 15 % ročně. Firmy se ze všech sil snaží najít ochotné a kvalifikované zaměstnance, ti jsou však čím dál vybíravější a mají pocit, že si zaslouží víc. Pracovních míst je totiž na rozdíl od více i méně kvalifikovaných pracovních víc než dost.

Oficiální americký index spotřebitelských cen dosáhl svého maxima v únoru 1975. Tehdy se vyšplhal až na 11,8 %. Této inflace se Spojené státy zbavily teprve během recese v letech 1980-82, kdy došlo k brutálnímu navýšení základní sazby až někam k 20 %.

V roce 2022 učiní Federální rezervy a jejich předseda Jerome Powell znovu stejnou chybu. Po koronavirové pandemii totiž ekonomika a zejména trh práce trpí značně omezenou nabídkou, a tak jsou tradiční modely Fedu leda pro smích. Powell si myslí, že se po odeznění pandemie miliony Američanů vrátí do práce a zaplní aspoň část z 10,4 milionů volných pracovních míst. To je ale evidentně omyl. Část z nich už kvůli krizi odešla do předčasného důchodu, a řady amerických pracujícím tak prořídly.

Velkým rozdílem mezi dneškem a včerejškem je, že díky pandemii značná část pracujících procitlá Lidé ve všech sektorech a příjmových skupinách si uvědomují, že mají větší moc než kdy dřív. Požadují lepší zacházení – lepší pracovní podmínky, vyšší mzdy, větší flexibilitu a smysluplnou práci. To má spolu s neustálými finančními tlaky na produkční straně, energetickou krizí a nedostatkem pracovních sil za následek bezprecedentní růst mezd ve většině odvětví, který ve 4. čtvrtletí dosáhne dvojciferných hodnot (v přepočtu na rok).

V důsledku toho přesáhne americká inflace ještě před počátkem roku 2023 poprvé od 2. světové války 15 % ročně. To konečně přiměje Federální rezervy k aktivitě. V zoufalé snaze dostat inflaci pod kontrolu začnou rychleji zpřísňovat monetární politiku, je to však příliš málo a příliš pozdě. Centrální banka už ztratila veškerou důvěryhodnost a bude dlouho trvat, než ji získá zpět.

Tržní vývoj: Extrémní volatilita amerických akciových a úvěrových trhů. JNK ETF slibující vysoké výnosy se propadne až o 20 %, zatímco VIXM ETF zaměřený na střední volatilitu až o 70 % stoupne.

Bude oznámeno zřízení superfondu EU pro klima, energetiku a obranu, financovaného ze soukromých důchodů

Shrnutí: Ze strachu před stoupajícím populismem, pro zpomalení klimatické změny a na obranu vlastních hranic poté, co se USA začaly stahovat z bezpečnostní politiky, vytvoří EU odvážný superfond zvící 3 biliony dolarů, který nemá být financován z nových daní, ale z penzí.

Bezpečnostní deštník, který Spojené státy zajišťovaly velké části Evropy během studené války i po ní, se rychle vytrácí a hrozí, že v nadcházejících letech zmizí docela, protože USA teď vidí mnohem vážnější ekonomické a vojenské rivaly dál na východ.

Francouzský prezident Macron, podporovaný Draghim, který se snaží zastavit vzestup italských populistů, přichází s vizí „Superfondu EU“, který bude určen na řešení tří priorit – obrany, klimatu a s tím souvisejícího přechodu na čistou energii.

Populace EU ale stárne a daňové zatížení je už tak dost vysoké, a tak si politici uvědomují, že superfond nebude možné financovat pomocí vyšších daní z příjmů ani jiných tradičních daňových výnosů. Místo toho má Francie geniální nápad. Pokusí se restrukturalizovat svůj penzijní systém a pošilhává i po enormních důchodech zbytku Evropy. Rozhodne, že se musí s rostoucím věkem čím dál větší část důchodových fondů všech pracujících nad 40 let alokovat do dluhopisů určených na financování superfondu. To umožní Evropské unii fiskální stimulaci na zcela nové úrovni a zároveň se pomocí tohoto triku skryjí výdaje v inflaci a záporné reálné návratnosti superfondových dluhopisů s nízkým výnosem. Mladší generace navíc získá výhodu v podobě silnějšího trhu práce a spravedlivějšího daňového zatížení. Systém totiž bude tak úspěšný, že umožní postupné snižování daní z příjmu.

Tržní vývoj: V celé Evropě se harmonizují výnosy dluhopisů, což se negativně odrazí na těch německých. Nejlépe si vedou evropské firmy podnikající v obraně, stavebnictví a nové energetice.

 

Třetí díl šokujících předpovědí pro rok 2022 s druhou pěticí předpověďmi uveřejníme v pondělí 3. 1. 2022.

Těšit se můžete na tyto předpovědi: 

6. Ženská redditová armáda vytáhne do boje proti korporátnímu patriarchátu
7. Indie se stane členem Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu bez hlasovacího práva
8. Nová platforma digitálních práv na bázi NFT povede k úpadku Spotify
9. S novou nadzvukovou technologií přijdou nové závody ve zbrojení a nová studená válka
10. Průlom v medicíně prodlouží život v průměru o 25 let

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2022: část 2