Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

13 nejpopulárnějších tradingových patternů

Očima brokerů

Pattern znamená opakující se prvek nebo vzor(ec), a to nejenom v tradingu, ale i v různých jiných aspektech života - příroda, psychologie, hudba, design, atd. Pokud jde o obchodování, tak se patternem rozumí stabilní a stále se dokola opakující cenový, objemový nebo indikátorový vzor. Patterny v grafech jsou tvořené cenovými pohyby - nazýváme je cenové patterny.

V průběhu let sledování finančních trhů bylo zjištěno, že cenové grafy vytvářejí různé patterny, které by mohly být použity k předpovídání dalších pohybů. Existují patterny, které naznačují obrat trendu, a existují patterny, které ukazují jeho pokračování. Zde je důležité poznamenat, že tvorba cenových patternů na grafech neznamená, že se cena bude pohybovat tak, jak tyto patterny předpovídají. Tato možnost je však více pravděpodobná a při obchodování může pomoci.

V tomto článku Vám představíme 13 nejpopulárnějších tradingových patternů.

Pattern Head & Shoulders (Hlava a ramena) a obrácený Head & Shoulders

Jedná se o reverzní patterny, které se obvykle vytvářejí na lokálních minimech a maximech cenového grafu v rámci rostoucího nebo klesajícího trendu. Patterny naznačují, že aktuální trend slábne a dá se proto očekávat, že cena začne korigovat, nebo dojde k úplnému obratu trendu.

Head & Shoulders

Pattern Head & Shoulders se vytváří na High v rostoucím trendu. Dolní linie je nakreslena skrz body 1 a 2 (neckline). Pattern se považuje za dokončený až po proražení ceny pod úroveň neckline. Poté se očekává, že cena klesne o vzdálenost rovnající se alespoň výšce patternu, která se měří v pipech od High patternu po neckline. Pro zadávání obchodu existuje mnoho variant. Vstup do shortu (prodej) může být buď při proražení neckline, nebo je možné počkat a vstoupit až se na ni cena po proražení vrátí (pullback).

Obrácený Head & Shoulders

Pattern Obrácený Head & Shoulders je vytvářen na Low v klesajícím trendu. Horní linie je nakreslena skrz body 1 a 2 (neckline). Pattern se považuje za dokončený až po proražení ceny nad úroveň neckline. Poté se očekává, že cena vzroste o vzdálenost rovnající se alespoň výšce patternu, která se měří v pipech od Low patternu po neckline. Pro zadávání obchodu existuje mnoho variant. Vstup do longu (nákup) může být buď při proražení neckline, nebo je možné počkat a vstoupit až se na ni cena po proražení vrátí (pullback).

Patterny Dvojitý vrchol a Dvojité dno

Jedná se o reverzní patterny, které se obvykle vytvářejí na lokálních maximech a minimech cenového grafu v rámci rostoucího nebo klesajícího trendu. Patterny naznačují, že současný trend oslabuje a dá se proto očekávat, že dojde ke korekci nebo celkovému obratu.

Dvojitý vrchol

Dvojitý vrchol se vytváří na High v rostoucím trendu. Horizontální spodní linie je nakreslena skrz bod 1. Pattern  je považován za zcela vytvořený až po proražení ceny pod tuto linii. Poté se očekává, že cena klesne o vzdálenost rovnající se alespoň výšce patternu, která se měří v pipech od High patternu po spodní linii. Pro zadávání obchodu existuje mnoho variant. Vstup do shortu (prodej) může být buď při proražení linie, nebo je možné počkat a vstoupit až se na ni cena po proražení vrátí (pullback).

Dvojité dno

Dvojité dno se vytváří na Low v klesajícím trendu. Horizontální horní linie je nakreslena skrz bod 1. Pattern se považuje za dokončený až po proražení ceny nad úroveň linie. Poté se očekává, že cena vzroste o vzdálenost rovnající se alespoň výšce patternu, která se měří v pipech od Low patternu po linii. Pro zadávání obchodu existuje mnoho variant. Vstup do longu (nákup) může být buď při proražení linie, nebo je možné počkat a vstoupit až se na ni cena po proražení vrátí (pullback).

Patterny Trojitý vrchol a Trojité dno

Jedná se o reverzní patterny, které se obvykle vytvářejí na lokálních minimech a maximech cenového grafu v rámci rostoucího nebo klesajícího trendu. Patterny naznačují, že současný trend oslabuje a dá se proto očekávat, že dojde ke korekci nebo celkovému obratu.

Trojitý vrchol

Trojitý vrchol se vytváří na High v rostoucím trendu. Horizontální spodní linie je nakreslena skrz body 1 a 2. Pattern  je považován za zcela vytvořený až po proražení ceny pod tuto linii. Poté se očekává, že cena klesne o vzdálenost rovnající se alespoň výšce patternu, která se měří v pipech od High patternu po spodní linii. Pro zadávání obchodu existuje mnoho variant. Vstup do shortu může být buď při proražení linie, nebo je možné počkat a vstoupit až se na ni cena po proražení vrátí (pullback).

Trojité dno

Trojité dno se vytváří na Low v klesajícím trendu. Horizontální horní linie je nakreslena skrz body 1 a 2. Pattern se považuje za dokončený až po proražení ceny nad úroveň linie. Poté se očekává, že cena vzroste o vzdálenost rovnající se alespoň výšce patternu, která se měří v pipech od Low patternu po linii. Pro zadávání obchodu existuje mnoho variant. Vstup do longu může být buď při proražení linie, nebo je možné počkat a vstoupit až se na ni cena po proražení vrátí (pullback).

 

Klín

Klín je obratový pattern, který je tvořen na maximech a minimech trendů mezi dvěma konvergentními čarami (supportem a resistencí). Pattern má některé podobné rysy jako „trojúhelník“, přičemž klíčovým rozdílem je úhel sklonu obou čar, které jej tvoří. V tomto případě jdou obě ve stejném směru. „Klín“ je považován za dokončený, když cena prorazí linii proti jejímu směru. Pokud je „klín“ tvořen na maximech v rámci rostoucího trendu, tak po proražení ceny pod linii supportu, lze očekávat, že se cena bude pohybovat níže, ve směru průrazu. Cílem je pak vzdálenost rovnající se základně patternu (H) v pipech. Pokud je „klín“ tvořen na minimech v klesajícím trendu, tak po proražení ceny nad linii rezistence, lze očekávat, že se cena bude pohybovat výše, ve směru průrazu. Cílem je vzdálenost rovnající se základně patternu (H) v pipech.

Diamant

Docela vzácný obratový pattern ve tvaru diamantu. Je tvořen na místních maximech a minimech cenového grafu v rámci rostoucího nebo klesajícího trendu. Pattern naznačuje, že současný trend oslabuje a očekává se, že cena zahájí korekci nebo dojde k obratu trendu. 

Pokud se „Diamant“ vytvoří na maximech v rámci rostoucího trendu, tak po proražení ceny pod linii supportu, lze očekávat její další pokles. Cílem je výška patternu (H) v pipech. Pokud se „Diamant“ vytvoří na minimech v klesajícím trendu, tak po proražení ceny nad linii rezistence, lze očekávat její další růst. Cílem je výška patternu (H) v pipech.

 

Obdélník

Obdélník je univerzální pattern, který může předpovídat jak obrat, tak pokračování aktuálního trendu. Vypadá jako kanál tvořený horizontálními úrovněmi supportu a rezistence, uvnitř kterého cena konsoliduje. Obchodníci standardně obchodují ve směru, ve kterém je pattern proražený. Pokud cena prorazí nad linii rezistence, tak lze očekávat, že cena bude pokračovat výše, ve směru proražení. Pokud dojde k proražení pod linii supportu, tak lze očekávat, že cena bude pokračovat níže, ve směru proražení. Cílem je výška patternu (H) v pipech.

Vlajka

Vlajka je pokračujícím patternem ve směru aktuálního trendu. Pattern opravdu vypadá jako vlajka: po silném cenovém pohybu (stožár) začne cena konsolidovat do strany (vlajka), která je buď vodorovná, nebo klesající směrem ke stožáru. “Vlajka” může mít tvar obdélníku, trojúhelníku nebo klínu. Poté, co cena dokončí korekci a prorazí nad linii rezistence “vlajky”, lze očekávat, že cena bude pokračovat ve směru proražení. Cílem je výška stožáru (H).

 

Trojúhelníky

Existují tři základní typy Trojúhelníku:

Symetrický trojúhelník

Jde o univerzální pattern, který může předpovídat jak obrat, tak pokračování aktuálního trendu. Je tvořen dvěma konvergentními liniemi, supportem a rezistencí. Očekává se, že cena bude pokračovat ve směru, ve kterém je pattern proražen. Pokud cena prorazí nad hranici rezistence, očekává se další růst. Pokud cena poklesne pod linii supportu, očekává se další pokles. Cílem je hodnota základny patternu (H) v pipech.

 

Rostoucí trojúhelník

Jde o rostoucí pokračující pattern, ​​který je vytvořen vodorovnou linií rezistence a uptrendovou čarou (rostoucí linií supportu). Poté, co cena prorazí nad rezistenci, tak se očekává její další růst. Cílem je hodnota základny patternu (H) v pipech.

 

Klesající trojúhelník

Jde o klesající pokračující pattern, ​​který je vytvořen vodorovnou linií supportu a downtrendovou čarou (klesající linií rezistence). Poté, co cena prorazí pod support, očekává se její další pokles. Cílem je hodnota základny patternu (H) v pipech.

 

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
13 nejpopulárnějších tradingových patternů