Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Pohled na trh ropy: Bude korekce pokračovat v roce 2023

Očima brokerů

Globální ceny ropy byly počátkem července ve fázi korekce směrem dolů a výrazně klesly ze svých ročních maxim. V červenci cena ropy Brent klesla o více než 15 % ve srovnání s ročním maximem 89,00 USD, kterého dosáhla 23. ledna. Cena ropy WTI rovněž klesla přibližně o 15 % oproti roční maximální hodnotě 83,40 USD, které bylo dosaženo 12. dubna.

V tomto článku se podíváme na hlavní faktory, které aktuálně ovlivňují vývoj cen ropy a analyzujeme, zda korekce přetrvá i v letošním roce.

Graf ropy Brent

Graf ropy WTI

Fundamentální faktory ovlivňující ceny ropy v roce 2023

Politika OPEC+

Na začátku dubna se Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC+ nečekaně rozhodla snížit těžbu ropy o 1,6 milionu barelů denně (b/d). Uprostřed obav z možné globální recese se exportéři snaží podpořit ceny ropy omezováním dodávek. V důsledku toho ceny ropy vzrostly o více než 7 %, ale následná korekce směrem dolů tento nárůst vykompenzovala.

Aliance 23 zemí OPEC+ vedená Saudskou Arábií představuje více než 40 % světových dodávek ropy. Na posledním setkání kartelu oznámil saudský ministr další snížení těžby ropy o 1 milion b/d počínaje červencem. Trh čeká na potvrzení.

OPEC+ se zavázal podporovat cenu ropy. Na červnovém jednání se členské země dohodly na snížení produkce ropy v rámci organizace o 1,4 milionu b/d na 40,46 milionu b/d od 1. ledna do 31. prosince 2024. Proto veřejná prohlášení na nadcházejícím setkání a potvrzení plánů na snížení těžby ropy by mohla poskytnout další impuls pro zvýšení cen ropy.

Údaje od EIA

Energy Information Administration (EIA) očekává, že celosvětová poptávka po ropě vzroste v roce 2023 o 1,59 milionu b/d na 101,01 milionu b/d a v příštím roce o 1,7 milionu b/d na 102,71 milionu b/d. Předpokládá se, že celosvětová těžba ropy vzroste v roce 2023 o 1,52 milionů b/d na 101,37 milionů b/d a 1,32 milionů b/d na 102,69 milionů b/d v roce 2024. Podle odhadů EIA míra těžby ropy ve světě mírně překročí do konce tohoto roku míru spotřeby, ale v roce 2024 bude trh čelit malému deficitu.

Sankce na ruskou ropu

Sankce postihující ruskou ropu jsou významným faktorem na trhu s ropou. Zákaz EU na námořní dovoz ruské ropy vstoupil v platnost v prosinci 2022 s cenovým stropem 60 USD za barel. V únoru 2023 bylo zavedeno embargo na ropné produkty. EU a partnerské země rovněž zakázaly námořní služby pro dodávky ruských ropných produktů a ropy, s výjimkou případů, kdy jsou nakupovány za stanovenou cenu nebo nižší.

V reakci na to Rusko přesměrovalo svůj obchod do asijských a afrických zemí a oznámilo snížení těžby ropy o 0,5 milionu b/d od března 2023. To je téměř 0,5 % z celkových globálních dodávek ropy. Ekonomové z Evropské centrální banky tvrdí, že embargo na ropné produkty z Ruska by mohlo vyvolat růst cen ropy.

Zpomalení růstu v USA a globálního ekonomického růstu

Jestřábí postoj Federálního rezervního systému (FED) a možnost dalšího zvýšení úrokových sazeb v letošním roce by mohly vyvinout další tlak na americkou ekonomiku. Vysoká inflace a zpomalující ekonomický růst spolu s obavami o stabilitu bankovního sektoru a rizika nesplácení amerického dluhu jsou hnacím motorem poklesu cen ropy.

Podle prognóz Mezinárodního měnového fondu (MMF) dosáhne letos růst světové ekonomiky minimálně 2,8 %. Globální inflace bude klesat pomaleji, než se očekávalo – na 7 % do konce roku. Válka na Ukrajině, vysoká inflace a zpřísňování měnové politiky centrálních bank v mnoha zemích vytváří tlak na globální ekonomiku, což má za následek pokles podnikatelské aktivity a sníženou poptávku po ropě.

Předpovědi cen ropy analytiků na rok 2023

  • Analytici HSBC očekávají, že cena za barel ropy Brent ve druhé polovině roku 2023 dosáhne 93,5 USD. Upozorňují na negativní makroekonomické faktory, které by mohly zmírnit dopad omezení těžby ze strany zemí OPEC+

  • Ratingová agentura Fitch Ratings předpokládá, že do konce roku se cena barelu ropy Brent bude pohybovat kolem 80 USD a WTI kolem 75 USD. Agentura poukazuje na nízkou krátkodobou poptávku a možné zpomalení globálního ekonomického růstu

  • Banka UBS očekává, že do konce roku bude ropa Brent stát 95 USD za barel a deficit na trhu přesáhne 2 miliony b/d. Kromě toho bude v roce 2024, kdy vstoupí v platnost celkové snížení těžby ropy jako součást dohody OPEC+, vážný deficit

  • EIA ve své krátkodobé prognóze odhaduje, že cena ropy Brent bude v roce 2023 činit přibližně 79 USD za barel

Technická analýza cen ropy v roce 2023

Ropa Brent dosáhla dne 4. května oblasti silného supportu 70 - 71,5 USD během korekce směrem dolů na denním grafu. Pokles se zastavil a v době psaní tohoto článku se kotace konsolidují v bočním pásmu, s dolní hranicí na 71,5 USD a horní na 78,5 USD. Kromě toho se na denním grafu vytvořil vzorec trojúhelník. Pokud cena prorazí nad horní hranici vzorce, očekává se, že se bude pohybovat směrem k lokálním maximům kolem 89 USD. Pokud cena klesne pod spodní hranici patternu, je pravděpodobný test úrovně silného supportu na 70 USD. V případě dosažení této úrovně by cena mohla klesnout do rozmezí 60-65 USD za barel.

Technická analýza ceny ropy Brent

Situace s cenami ropy WTI je téměř totožná. Trh našel silný support na 67 USD, který opakovaně zadržoval pokusy o pokračování korekce směrem dolů. Horní hranice denního range je na úrovni 74,5 USD. Na grafu se také vytvořil vzorec trojúhelník. Při proražení ceny z range směrem nahoru bude mít cena vyhlídky na růst, zatímco proražení směrem dolů bude indikovat možné pokračování korekce směrem dolů.

Technická analýza ceny ropy WTI

Závěr

Fundamentální faktory mají v současnosti pozitivní i negativní dopad na cenu ropy, která je v korekci směrem dolů od roku 2022. Cena však nyní našla významný support díky akcím OPEC+ a pokles se zastavil. Kartel silně ovlivňuje tvorbu cen ropy, aby zabránil dalšímu poklesu.

Pokud politika OPEC+ zůstane nezměněna a organizace bude nadále podporovat cenu ropy snižováním úrovně produkce, korekce směrem dolů by mohla skončit a mohlo by následovat zvýšení cen. Podle analytických prognóz se ceny ropy Brent do konce roku budou pohybovat v rozmezí 80 až 90 USD za barel. Silným rizikovým faktorem je ekonomická situace v USA. Pokud bude vykazovat známky nastupující recese, ceny ropy by se mohly znovu dostat pod tlak a vrátit se na letošní minima.

PŘEČÍST RECENZI BROKERA rOBOMARKETS

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.

  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Pohled na trh ropy: Bude korekce pokračovat v roce 2023