Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

TOP 4 komodity, které v roce 2024 překonávají S&P 500

Očima brokerů

Index S&P 500 od ledna vzrostl o více než 20 %, což je opravdu úctyhodný výsledek. Nicméně nejen akcie mají zajímavý rok. V tomto článku přinášíme analytický rozbor čtyř komodit, které zaznamenaly v roce 2024 ještě větší cenové pohyby, než známý akciový index.

Zlato

Nejpopulárnější drahý kov má za sebou 3 týdenní nárůsty v řadě. Letos jeho cena vzrostla už o více než 30 % a poprvé se dostala na rekordních 2 685 USD. Tento nevídaný nárůst ze zlata učinil jednu z nejúspěšnějších komodit letošního roku. Třeba ale říci, že zlato v tomto období nerostlo samo. Na této vlně se svezlo také stříbro, které rostlo dokonce o 40 %, čímž svou výkonností překonalo i výše zmíněné zlato.

Může ale tento růst pokračovat? Situace zatím vypadá pozitivně. Pokles úrokových sazeb v USA byl pro zlato velmi dobrá zpráva a do konce roku se čeká další pokles o 75 bazických bodů. S tím souvisí i otázka inflace. Můžeme očekávat, že čím rychleji bude klesat, tím větší potenciál k poklesu mají sazby, a zlato by mohlo růst rychlejším tempem. Dlouhodobě také rostou nákupy zlatých ETF, což dále zvyšuje poptávku.

Na druhé straně neznámou zůstávají výsledky amerických voleb a geopolitická situace, především v rámci Blízkého a Středního východu. I tyto proměnné by ale mohly mít pozitivní dopad na cenu zlata. Podle odhadů analytiků by se v příštím roce v závislosti na poklesu úrokových sazeb mohlo zlato dostat až nad 3000 USD za unci.

Zdroj: xStation

Zemní plyn

Růst zažívá také americký zemní plyn (NATGAS), jehož cena se od srpna zvedla už o více než 50 %. V tomto případě se jedná o očekávaný jev z důvodu sezónnosti. Díky blížící se topné sezóně se očekává nárůst poptávky po zemním plynu. Cenu také paradoxně v posledních měsících tlačilo nahoru i nadprůměrně teplé počasí v USA. Plyn se totiž spotřebovává i k pohonu klimatizací. Zásoby zemního plynu sezónně rovněž rostou, nicméně celkově jsou zásobníky méně plné než v předchozích letech. Nabídku na trhu navíc ovlivňuje hurikán Hellen, který v nedávné době zasáhl USA.

Celkově se dá tedy očekávat, že cena zemního plynu poroste i v následujících měsících. Do velké míry ale budoucí průběh závisí především na průběhu zimy a stavu globální poptávky — zejména z Evropy, kam proudí dodávky z amerických LNG terminálů.

Zdroj: xStation

Káva

Ani zemědělským komoditám se růst cen nevyhnul. Ceny obou variací kávy, Robusta i Arabica, rostou letos o desítky procent. Arabica je nejvýše od roku 2011 a Robusta dokonce dospěla na historická maxima. Hlavním hnacím motorem pro růst cen je suché počasí ve Vietnamu (pro Robusta) a Brazílii (pro Arabica). V Brazílii je největší sucho v hlavních pěstitelských oblastech za posledních několik desetiletí, což představuje problém pro objem i kvalitu úrody v příští sezóně. Součástí problému je také nedostatečná kapacita přístavů v Brazílii — exporty jsou nižší, než poptávka trhu.

Problémy kávy se tedy začínají nápadně podobat situaci na kakau, které za podobných podmínek v rámci několika týdnů na začátku roku vzrostlo o 180 %. V současnou chvíli ovšem analytici neočekávají, že by situace měla dojít až tak daleko. Hlavním fundamentem nicméně zůstává počasí. Pokud nepřijde více dešťů, problémy s produkcí budou pokračovat.

Zdroj: xStation

Ropa

Ropa se narozdíl od předešlých komodit cenově propadá stále hlouběji. Její cenový pohyb byl větší než u S&P 500, nicméně v tomto případě to byl pohyb opačným směrem. Od svých letošních maxim z dubna se „černé zlato” propadlo už o 23 % na 70 USD za barel a budoucí výhledy nevypadají pro jeho další vývoj pozitivně.

Od prosince by měl OPEC+ navyšovat těžbu. Dle posledních zpráv s tím souhlasí i Saúdové. Organizace má dlouhodobě problém se svými členy Irákem, Kazachstánem, Ruskem a dalšími, kteří nedodržují stanovené kvóty. Nadměrná produkce tedy tlačí ceny dolů a dokonce ani nedávno oznámený čínský stimul ekonomiky nepomohl tento trend zvrátit. Na trhu tak hrozí přebytek ropy v příštím roce. Situaci nyní zhoršují především státy mimo OPEC+. 

Dle posledních zpráv z Libye to vypadá, že se znesvářené strany shodly na volbě guvernéra centrální banky, a tedy se opět zvýší export až na 1 mil. barelů denně, což by mohlo mít katastrofální dopad na cenu. Rafinériím ve velkých světových ekonomikách již nyní klesají marže. V září tak snižovaly produkci kvůli nedostatku poptávky. Toto je varovný signál nejen pro obchodníky sledující vývoj cen ropy, ale také pro celou světovou ekonomiku.

Zdroj: xStation

Pokud chcete investovat či obchodovat s těmito komoditami a s tisíci dalších instrumentů, navštivte: https://www.xtb.com/cz

PŘEČTĚTE SI RECENZI BROKERA XTB

 

Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků. Investování je rizikové, investujte zodpovědně.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
TOP 4 komodity, které v roce 2024 překonávají S&P 500