Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Volatilní trhy: Co očekávat od S&P 500, ropy a Bitcoinu?

Očima brokerů

Poslední týdny na trzích přinesly výrazné pohyby a rozhodně se nedá říci, že by letošní podzim byl klidný. Nadcházející týdny a měsíce pravděpodobně mnoho stability nepřinesou. Očekává se, že volatilita na trzích bude pokračovat, zejména kvůli probíhající výsledkové sezóně, blížícím se americkým prezidentským volbám a geopolitickému napětí na Blízkém východě. Analytici XTB proto připravili přehled tří instrumentů, které aktuálně zvýšenou volatilitu zažívají.

S&P 500

Americký akciový index S&P 500 je často považován za hlavní ukazatel stavu amerického akciového trhu. Tento týden dosáhl nového historického maxima, když se přiblížil k hranici 5900 bodů. Americké akcie prokazují překvapivou odolnost, a to i navzdory změnám v očekávání ohledně snižování úrokových sazeb od začátku roku. Americká ekonomika si vede relativně dobře a výsledková sezóna nenaznačuje žádné zásadní problémy ve firmách. Naopak, od minim v roce 2022 vzrostl index přibližně o 65 %, přičemž jedním z klíčových faktorů růstu byla umělá inteligence. V úterý akcie oslabily o 1 %, což bylo částečně způsobeno zveřejněním výsledků holandské společnosti ASML, která snížila svůj výhled, což vyvolalo obavy o poptávku po čipech a zasáhlo technologický sektor. Oproti tomu technologický index Nasdaq zatím nepřekonal letošní maxima, a to kvůli slabším výsledkům firem jako Microsoft a Tesla, která investory zklamala nedávnou ukázkou robotaxíků.

Zdroj: xStation

Ropa

Na přelomu září a října vzrostly ceny ropy o přibližně 15 %. Hlavním důvodem bylo napětí na Blízkém východě, zejména mezi Izraelem, Íránem a dalšími státy. Tato oblast je klíčová pro světovou produkci ropy, a po útoku Íránu na Izrael se očekávalo, že Izrael může zasáhnout íránskou ropnou infrastrukturu. To by mohlo způsobit výpadky v produkci a dodávkách, což by situaci ještě více vyhrotilo. V posledních dnech však ropa ztratila více než polovinu předchozích zisků. Důvodem jsou obavy ze zpomalení čínské ekonomiky a zmírnění napětí po vyjádření izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který ujistil americké spojence, že odvetné akce nebudou cílit na ropnou infrastrukturu nebo jaderná zařízení. Toto prohlášení pomohlo uklidnit trhy a ceny ropy začaly klesat.

Zdroj: xStation

Bitcoin

Bitcoin v posledních dnech rovněž zaznamenal výrazný růst, když jeho cena vzrostla o téměř 10 % a nyní se obchoduje za 68 000 USD. Během posledního měsíce a půl posílil o 25 % a je na nejvyšších úrovních za poslední tři měsíce. Růst ceny může být podpořen rostoucími šancemi Donalda Trumpa v klíčových swing states, což by mohlo ovlivnit výsledek prezidentských voleb. Trump je považován za příznivého kandidáta pro kryptoměny a již dříve uvedl, že v případě vítězství by tento trh podpořil několika kroky. Další pozitivní vliv mají i vyjádření viceprezidentky Kamaly Harris, která oznámila plán vytvoření definitivního regulačního rámce pro kryptoměny, což by zvýšilo jejich důvěryhodnost a bezpečnost. Zvýšený zájem o Bitcoin podporují také ETF fondy, do kterých v poslední době přitékají nové investice. Říjen je historicky pro Bitcoin úspěšným měsícem, kdy během posledních deseti let v průměru vzrostl o 22 %.

Zdroj: xStation

Pokud chcete investovat nebo obchodovat s těmito a tisíci dalšími instrumenty, navštivte: https://www.xtb.com/cz

PŘEČTĚTE SI RECENZI BROKERA XTB

Rozdílové smlouvy jsou složité nástroje a v důsledku použití pákového efektu jsou spojeny s vysoké riziko rychlé finanční ztráty. U 76 % účtů drobných investorů při obchodování s rozdílovými smlouvami s tímto poskytovatelem vznikla ztráta. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílné smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty finančních prostředků. Investování je rizikové, investujte zodpovědně.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Volatilní trhy: Co očekávat od S&P 500, ropy a Bitcoinu?