Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Silný dolar a rostoucí výnosy potápí japonskou měnu. Dočkáme se intervencí? + aktuální vývoj JPY

FX NEWS

Dolar měl v posledních třech týdnech úspěšné období. Tento týden dál posiluje díky růstu amerických dluhopisových výnosů. Hranice 1,0800 dolaru za euro byla otestována. I kvůli posilujícímu dolaru strádá japonský jen. Ten v pondělí překonal 150,00 USDJPY a dostává se do teritoria, ve kterém se Bank of Japan spolu s ministerstvem financí nemusí cítit až tam komfortně.

Americký dolar v říjnu výrazně aprecioval. Dolarový index DXY v tomto období posílil ze 100 bodů na 104. Poté, co Fed v září snížil sazby o 50 bazických bodů, konec roku počítá spíše z pozvolnějším uvolňování monetárních podmínek. Tento argument byl podpořen i lepšími čísly z amerického trhu práce. To vytváří tlak na silnější dolar. Naopak euro minulý týden oslabilo z důvodu více holubičí Evropské centrální banky. Ta minulý týden snížila sazby dle očekávání o 25 bazických bodů, nicméně naznačila (i vzhledem k příznivým dezinflačním podmínkám), že sazby budou dále klesat, možná výrazněji oproti předešlému očekávání.

Dolar včera zpevnil pod hranici 1,0810 EURUSD a znovu se přibližuje k psychologicky silné hranici 1,0800 dolarů za euro. Pravděpodobně bude tato úroveň opakovaně otestována. Uvidíme, jestli zafunguje jako silná rezistence. Za posilováním zelených bankovek tento týden stojí růst výnosů po celé délce křivky. Například u desetiletého dluhopisu vzrostl od pondělí výnos o 14 bazických bodů, než přišla korekce. V tuto chvíli futures na sazbu SOFR zaceňují pokles úrokových sazeb do konce roku o necelých 40 bazických bodů. Do celé situace by mohly promluvit i americké prezidentské volby, které nás čekají za necelé dva týdny.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Posilující dolar nepomáhá japonskému jenu. Ten v pondělí překonal hranici 150,00 za dolar a pokračoval až nad 152,00. V tuto chvíli se obchoduje na nejslabších úrovních od konce července. Mezi nejaktuálnější čísla z Japonska patří zářijová inflace zveřejněná minulý pátek. Ta klesla v meziročním srovnání ze 3 % na 2,5 %, na jen však výrazný vliv neměla. I vzhledem k aktuální dynamice na trhu nic nebrání dolaru dostat se až k blízkosti 155,00 USDJPY v následujících dnech. Je možné, že by zástupci Bank of Japan a ministerstva financí mohli začít alespoň slovně intervenovat. Do budoucna nelze vyloučit ani možnost devizových intervencí nebo případné zvýšení úrokových sazeb, i když to aktuální trh očekává až později.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Maďarský forint se podíval zpět pod 400,00 EURHUF poté, co maďarská centrální banka ponechala úrokové sazby stabilní. Své zisky však dlouho neudržel a dostal se zpět na tuto hranici. Maďarská centrální banka najela do režimu, kdy střídá mírné poklesy sazeb (po 25 bazických bodech) s úrokovými pauzami. Cenová hladina v září meziročně vzrostla o 3 %, což znamená, že se nachází v toleranci centrální banky. Podle banky by do konce roku by měla inflace vzrůst ke 4 %, v roce 2025 by se měla pohybovat mezi 2,7 % až 3,6 %, v roce 2026 pak mezi 2,5 % až 3,5 %.

Autor: Antonín Hudec
Zdroj: Roklen24

Graf aktuálního vývoje japonského jenu

Japonský jen opět výrazně oslabuje. Před několika dny se pohyboval v úzké range v oblasti supportů (swingový support a klouzavý průměr 200). Díky pohybu níže se stále drží na pozici nejslabší měny letošního roku, viz fxHelper. V posledních dvou dnech byl JPY zároveň také nejslabší měnou dne. Díky svému dnešnímu prozatímnímu poklesu se aktuálně nachází v místě, kde se při svém výrazném růstu, podporovanému japonskou centrální bankou, index na chvilku zastavil. V této oblasti je také místo, odkud začal další silný růst, na jehož konci bylo vytvoření prozatímní letošní High. Pro další vývoj bude důležité, jak se JPY vypořádá s aktuální úrovní supportu. Minimálně zde budu očekávat přechod do range a zpomalení silného propadu.

Forex: Graf JPY 23. 10. 2024
Graf JPY Indexu
Zdroj: fxHelper

Autor: Michal Stibor
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Silný dolar a rostoucí výnosy potápí japonskou měnu. Dočkáme se intervencí? + aktuální vývoj JPY