Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Sníží Fed sazby o 25, nebo o 50 bodů? A hraje to vůbec roli?

FX NEWS

Pohled trhu na změnu amerických sazeb byl ještě nedávno téměř vyrovnaný. Minulý čtvrtek futures sazby Fedu k září ukazovaly o něco vyšší pravděpodobnost pro menší úpravu, což podpořily především výsledky spotřebitelské inflace. Pak ale přišel článek od Nicka Timiraose z Wall Street Journal, ve kterém spekuluje i o možnosti větší úpravy.

Právě Nick je jeden z nejsledovanějších „Fed watchers“, který má velmi blízko k Fedu. Jeho texty proto dokážou pohnout trhem. Stalo se tak i ve druhém čtvrtletí roku 2022, kdy psal o možnosti výrazně vyššího zvýšení sazeb, které nakonec bylo doručeno.

Není úplně běžné, aby trh vstupoval do zasedání Fedu s téměř vyrovnanými pravděpodobnosti úpravy sazeb. Zvyšuje to pravděpodobnost volatilního obchodování po samotném rozhodnutí, které bude navíc podpořeno aktualizovanou prognózu. Z vývoje tržních odhadů ze začátku aktuálního týdne ale vidíme, že se tržní účastníci nakonec přiklánějí k větší úpravě.

Jak o úpravě sazeb přemýšlet? Pokud Fed sníží sazby o 25 bodů, trh může být zklamán s ohledem na to, že stále čeká snížení úroků do konce roku o necelých 120 bodů. Pomalejší úprava sazeb by v takovém případě mohla vést k poklesu akcií a minimálně krátkodobě k silnějšímu dolaru, což platí i pro možnost vyšších výnosů. Stále se však bavíme pouze o zářijové úpravě. Do hry vstoupí i prognóza, která, ukázala-li by rychlejší snižování nejen v příštím roce, mohla by výše popsanou reakci trhu tlumit.

Otázkou je, jakou rétorikou bude vše doplněno. Pakliže by guvernér Powell akcentoval stále silnou ekonomiku nevyžadující rychlejší úpravy, bylo by klíčové, zda trh uvěří. Narativ, že Fed bude postupovat pomalu a udrží se mnohem déle tzv. za křivkou by mohl vzbuzovat obavy z následné potřeby větších úprav na dalších zasedáních po září.

Pokud by Fed snížil sazby o 50 bodů, trh by mohl být spokojen. Nesměla by však převážit obava z toho, že centrální banka spatřuje v ekonomice problémy potenciálně silně oslabující ekonomických růst a trh práce. Důraz by musel být kladen na to, že Fed dosáhl, čeho chtěl, a má teď prostor pro o něco rychlejší návrat měnové politiky směrem k jejímu neutrálnímu nastavení.

Tehdy by se pravděpodobně rozjela spekulace, zda by další úpravy o půl procentního bodu mohly přijít i na zasedání v listopadu a v prosinci. Výsledkem toho by byl slabší dolar a pokles výnosů. U akcií by pravděpodobně rozhodla rétorika zmiňující pozitiva a negativa růstu. Převážila-li by negativa, pokles Wall Street nemůžeme vyloučit.

Naše predikce pracuje s variantou snížení sazeb o 25 bodů a rétorikou zmiňující nadále robustní růst, normalizaci trhu práce, kterou však bude Fed pečlivě sledovat. Další výrazné uvolnění trhu práce by nebylo žádoucí. Pokud by na něj došlo, vyžádalo by si rychlejší pokles sazeb – guvernér Powell může tuto možnost v závislosti na příchozích datech potvrdit. Tato možnost společně s výhledem na příští rok by podle nás mohla mít poměrně silné dopady na trh a jeho další přístup k výhledu americké měnové politiky.

Pečlivě budeme také sledovat styl vyjadřování guvernéra Powella, případné (ne)použití slov jako „pozvolný“, „opatrný“, a především případné zmínky o tom, že by Fed mohl úpravy sazeb zrychlit.

Námi očekávaný scénář snížení sazeb o čtvrt procentního bodu, který by byl doplněn výhledem rychlejšího snižování sazeb v příštím roce a zmínkou, že bude-li to potřeba, Fed může přistoupit k razantnějším úpravám, by mohl oslabit dolar a přispět k poklesu výnosů. U akcií bychom se mohli čekat volatilnější vývoj. Wall Street by pod vahou menší úpravy mohla nejprve klesnout, následně díky výhledu sazeb by část ztrát mohla umazat.

Z tržního výhledu je každopádně patrné, že Fed bude mít těžkou práci přesvědčit tržní účastníky, že pomalejším postupem nedojde k tomu, že se v americké ekonomice nic nerozbije.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Sníží Fed sazby o 25, nebo o 50 bodů? A hraje to vůbec roli?