Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Proinflační Taylor Swift oddaluje snížení britských úroků + aktuální vývoj GBP

FX NEWS

Inflace ve Velké Británii měla podle odhadů mírně klesnout, ale zůstala stabilní. Podle všeho za to může americká popová hvězda. Její přítomnost ve Velké Británii zapříčinila růst cen. Cenová hladina se tím pádem (zatím) ustálila na 2% inflačním cíli, nejedná se tedy o žádnou tragédii. Nicméně první snížení úrokových sazeb se tímto vývojem pravděpodobně odsouvá až na podzim.

Červnová inflace ve Velké Británii zůstala v meziročním srovnání na 2% úrovni. Přestože se cenová hladina nachází na cíli už druhý měsíc v řadě, analytici očekávali mírné snížení na 1,9 %. Zboží obecně za poslední rok zlevňovalo (meziročně o 1,4 %), meziroční inflace ve službách se ale stále drží 5,7 % stejně jako v květnu. I to má vliv na vysokou 3,5% meziroční jádrovou inflaci. Velká Británie není jedinou zemí, kde tento problém přetrvává. Proč ale cenová hladina v červnu neklesla, jak se očekávalo? Významný podíl na tom má americká zpěvačka Taylor Swift. Její turné po Evropě sice podpořilo lokální ekonomiky, ale s tím se přirozeně pojí i růst cen. Velká Británie není výjimkou. Nejvyšší cenový nárůst ve spotřebním koši zaujímá položka restaurací a hotelů – ty od května v průměru zdražily o 0,9 %.

Hlavní úroková sazba ve velké Británii je na svém vrcholu 5,25 % už od srpna minulého roku. Bank of England se snaží správně načasovat první snížení sazeb. Přestože ještě před pár dny byla pravděpodobnost snížení v srpnu o 25 bazických bodů zhruba 50 %, po zveřejnění inflačních čísel tato pravděpodobnost klesla na 25 %. Potenciální první uvolnění měnových podmínek v tomto úrokovém cyklu je tedy odsunuto na podzimní měsíce. Do konce roku stále očekáváme dvě snížení, každé po čtvrtině procentního bodu.

Na zveřejnění inflace zareagovala i britská libra, která včera ráno posílila oproti euru o více než 0,25 % a dostala se pod 0,8385 EURGBP. Za letošní rok si britská měna zatím připsala 3 % a aktuálně se obchoduje na nejsilnějších pozicích od léta 2022. V porovnání s českou korunou je librová rally ještě impozantnější z důvodu slábnoucí české měny. Od dubna minulého roku, kdy se středový kurz nacházel pod 26,10 GBPCZK jsme se posunuli o více než 4 koruny za libru výše. Včera se kurz pohyboval nad hranicí 30,10 GBPCZK než v odpoledních hodinách přišel pohyb posilující českou korunu.

Autor: Antonín Hudec
Zdroj: Roklen24 

Graf aktuálního vývoje britské libry

Bristká libra je již několik týdnů nejsilnější měnou roku 2024 (+5,99 %). Zároveň vytvořila své nové prozatimní letošní High a je nejsilnější od roku 2016. Z pohledu technické analýzy se nachází v silném uptrendu. Teprve včera došlo k výraznějšímu oslabení. Červená svíčka však vytvořila kromě dlouhého horního knotu také dlouhý spodní knot. To značí, že kupci mají stále převahu. V brzké době se tak dá očekávat další růst GBP. Resistence nad trhem jsou staré více než 8 let.  

Forex: Graf GBP 18. 7. 2024
Graf GBP Indexu
Zdroj: fxHelper

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Proinflační Taylor Swift oddaluje snížení britských úroků + aktuální vývoj GBP