Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Letošní Jackson Hole představuje změnu v tom, jak bychom měli nahlížet na trhy

FX NEWS

Pokud bylo ještě před několika dny snížení úrokové sazby ze strany Fedu pouhou vysoce pravděpodobnou domněnkou, po pátečním projevu předsedy Powella v americkém Jackson Hole se stala téměř jistotou. Jerome Powell stvrdil nevyhnutelné, navíc stylem, který naznačuje nejenom jeden osamocený cut, nýbrž stabilní snižovací kampaň. Pojďme se podívat, jakým způsobem na jeho prohlášení zareagovala jednotlivá aktiva. Ne všechna totiž splnila cenová očekávání, která do nich byla vkládána.

Nejvýraznější odezvu zaznamenal americký dolar. Zde poměrně jednoznačně příslib nižších krátkodobých sazeb zapříčinil oslabení měny téměř vůči všem důležitým protějškům. Za zmínku stojí zejména pár EUR/USD. Euro se již téměř dva roky pohybuje na slabší straně dlouhodobého rozpětí vůči dolaru. Po krátké návštěvě pod úroveň jedna ku jedné v roce 2022 se usadilo několik procentních bodů nad touto úrovní a nejevilo známky jakékoliv vůle vydat se zpět k vyšším hodnotám. Po pátečním projevu se kurz vyhoupl k úrovni 1,1200. Pokud nedojde ke změně politiky Fedu, měl by nadále růst, tak jak bude Fed snižovat referenční sazbu.

Také pár USD/JPY se vydal na cestu směrem dolů. Tentokrát ne kvůli intervenci japonské centrální banky, ale z přirozené antipatie ke měně, jejíž úroková sazba se zmenšuje. Dalším aktivem, které nezklamalo, je index malých a středních podniků Russel 2000. Nádherná zelená svíce, která neprojevila nejmenší vůli ke korekci, ukončila mnohoměsíční zoufalé volání portfoliomanažerů, kteří se marně snažili přesvědčit investory o výhodnosti jeho nákupu.

Aktivem, které trochu svou reakcí zklamalo, je index SP500. Zde trh tak trochu doufal, že se podíváme nad nejvyšší dosažené hodnoty, avšak byl zklamán. Důvodem nerůstu byla pravděpodobně tzv. rotace neboli přemísťování kapitálu z indexu SP500 právě do indexu Russel2000. Dalším nedotčeným aktivem byl desetiletý státní dluhopis, jehož cena zaznamenala jen kosmetický nárůst. Výnos desetiletého dluhopisu se nachází hluboko pod úrovní Fed funds, tudíž vlažná reakce není až tak překvapivá.

Nemusí se to tak na první pohled jevit, ale letošní Jackson Hole představuje velkou změnu v tom, jak bychom měli nahlížet na trhy v následujících měsících. Powellův Fed, který se snaží o mimořádnou transparenci a konsistenci, nebude za žádnou cenu ochoten ustoupit z nastolené nové trajektorie. Rizikem je inflační vývoj, který nemusí být hladký a může vnést nervozitu do vývoje. Připravme se také na změnu rétoriky analytické obce, která bude inflačním ukazatelům, ale především datům z trhu práce věnovat ještě větší pozornost než doposud.    

Autor: Dušan Vaškovic
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Letošní Jackson Hole představuje změnu v tom, jak bychom měli nahlížet na trhy