Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Jak trh reagoval na razantní snížení amerických sazeb, které ale není předzvěstí recese?

FX NEWS

Americká centrální banka včera poprvé od března 2020 snížila sazby. Úprava dosáhla půl procentního bodu, což není s ohledem na kondici americké ekonomiky běžný začátek cyklu snižování úroků. Znamená to, že máme čekat recesi? Prognóza Fedu to nenaznačuje.

Výstup ze zářijového zasedání Fedu můžeme shrnou do několika bodů:

  • Fed představil prognózu potvrzující hladké přistání. Americká ekonomika by na prognózovaném horizontu měla růst tempem kolem 2 %.
  • Cyklus snižování sazeb byl odstartován. Větší snížení sazeb je prevence, nikoliv zachraňování. Nejde o nový normál úprav.
  • Fed potvrdil pozornost směřující především k trhu práce. K pokračující dezinflaci není potřeba jeho další uvolňování. Větší snížení sazeb souvisí s výhledem většího nárůstu míry nezaměstnanosti.
  • Data-dependent přístup trvá. Na jeho základě může Fed upravovat tempo snižování sazeb podle potřeby.
Zdroj: Fed

Záznam komentáře k rozhodnutí Fedu, který vznikl ve spolupráci se společností XTB

Z tržní reakce je patrné, jak obchodníci postupně vstřebávali samotné rozhodnutí a jeho možné implikace. Wall Street uzavřela středeční obchodování mírným poklesem. Dolar smazal prvotní oslabení a vrátil se zpět na úrovně před rozhodnutím. K vysvětlení těchto pohybů můžeme použít výnosovou křivku.

Její prvotní pohyb obsahoval pokles výnosů středních splatností a mírný nárůst těch delších. Později nárůst výnosů delších splatností nabral na síle, za čímž stál především nárůst reálných výnosů neboli výnosů protiinflačních dluhopisů. Za jejich pohybem hledejme absenci výhledu výraznějšího zpomalení americké ekonomiky a vyšší odhad neutrální úrokové sazeb, kterou Fed v prognóze posunul z 2,8 % na 2,9 %. Guvernér Powell toto okomentoval, že neutrální sazba bude výše, než bylo dříve očekáváno. Svou trochou mohla k vyšším výnosům přispět i zmínka o pokračování kvantitativního utahování. U něj však nikdo nečekal výraznější změny. Následně se k růstu výnosů delších splatností přidaly i střední od dvou let do pět. Tento obrat může souviset se srovnáním tržního výhledu sazeb před zveřejněním prognózy s její konečnou podobou.

Trh před rozhodnutím Fedu očekával snížení sazeb v letošním roce o něco málo přes 120 bodů. Výhled centrální banky ukázal – společně s včerejším snížením – pokles o 100 bodů, tedy méně, než dosahoval konsensus trhu. Tento fakt mohl přispět k pohybu výnosů středních splatností, který se následně přelil do poklesu akcií a silnějšího dolaru. Rozdíl mezi tržním konsensem a prognózou pro rok 2025 byl o něco menší. Trh čekal pokles úroků o cca 115 bodů, přičemž výhled Fedu ukázal dalších 100 bodů.

Aktuálně trh stále předbíhá prognózu Fedu. Centrální banka očekává, že úroky ve zbytku roku, tj. během listopadového a prosincového zasedání, klesnou o 50 bodů. Futures sazeb SOFR aktuálně zaceňují pokles o 73 bodů, z toho 53 spadá pod listopad.

 V roce 2025 se trh a Fed zhruba shoduje na poklesu o procentní bod. Na konci příštího roku by se tak úroky mohly dle trhu nacházet v pásmu 3-3,25 %, zatímco výhled centrální banky naznačuje 3,25-3,5 %.

Zdroj: TradingView

 Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Během čtvrtečního obchodování čekejme dozvuky Fedu. Výnosové křivce budeme věnovat zvýšenou pozornost. Platí, že představený výhled americké centrální banky nenaznačuje zásadnější problémy největšího hospodářství světa. Pracujeme stále s tím, že případné výrazné uvolnění amerického trhu práce je pro Fed nežádoucí. Došlo-li by na něj, přijde adekvátní reakce.

Dnes ráno jsme svědky růstu americké výnosové křivky podél celé její délky. Nárůst amerických výnosů s sebou přináší riziko přelití dále do světa. Vyšší výnosy jsou rizikem silnějšího dolaru. K jeho posílení by však bylo potřeba, aby výprodej na amerických dluhopisech ještě zesílil. Pokud se tak nestane, očekáváme, že by se kurz mohl udržet nad 1,1100 za euro. Pokud ano, pod výprodejní tlak by se mohly dostat rizikové měny, včetně koruny.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Jak trh reagoval na razantní snížení amerických sazeb, které ale není předzvěstí recese?