Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Fibonacciho nástroje: Jak díky nim zlepšit své obchodní dovednosti?

Očima brokerů, Tradingové strategie

Trading je specifickou disciplínou, která není pro každého. Narozdíl od dlouhodobých investorů, obchodníci často pracují s celou řadou analytických funkcí, které jim pomáhají v lepší predikci tržních pohybů. Jedněmi z nejvíce populárních funkcí jsou nástroje založené na Fibonacciho posloupnosti, díky nimž obchodníci mohou rychlým a vcelku jednoduchým způsobem v grafu specifikovat zóny supportu a rezistence. V tomto článku se na několika příkladech podíváme, jak funkci správně využít.

O Fibonacciho číslech, které jsou podkladem těchto nástrojů, jste již pravděpodobně slyšeli. Pokud ne, doporučujeme vám přečíst si alespoň úvodní terminologii, na jejímž základě budete lépe rozumět jeho finančním ukazatelům. Prvním, a pravděpodobně i nejznámějším z těchto nástrojů, je Fibo retracement, který je skvělým nástrojem pro určení vstupního bodu do korekce. Níže vidíme příklad jeho využítí v grafu.


Zdroj: platforma xStation 5, Fibonacciho retracement v klesajícím trendu

Impuls a korekce

Zpočátku by měl obchodník především hledat a sledovat impulzivní pohyb – dva případy znázorněné modrou šipkou na obrázku výše. Takový pohyb je charakterizován silnou svíčkovou formací, buď rostoucí, nebo klesající s minimální nebo žádnou korekcí. Následně obchodník vyčkává na „stažení trhu“, do kterého vstoupí během korekce. V tomto případě se jedná o pásma vyznačená oranžově, po kterých následuje vstup ve směru předchozího impulsu. Můžeme také pracovat s více fibo pásmy, jako v našem příkladu. Není také na škodu vytvořit si vlastní poměry na základě vašeho řízení rizika.

Je to skvělý mechanický vstupní filtr, který má lepší validitu na vyšších časových rámcích, zpravidla H4, týdenní nebo denní. V důsledku toho může obchodník využít i nižší časové rámce a skalpovat na nich pro menší cenové reakce. 

Výstup na vnější úrovni

Retracement může být také rozšířen na vnější pásma, která mohou obchodníkovi pomoci částečně uzavřít obchod – jako na obrázku níže, konkrétně se zde jedná o zónu (červený obdélník) 1,618násobku původního vstupního retracementu, označenou HIGH - LOW. 

Opět se nejedná o nic jiného než o procentuální úrovně nebo číselné násobky měřeného rozsahu. Nejčastěji se používají násobky 1,382, 1,500 nebo již zmíněných 1,618. K reakci ale prakticky může dojít na jakémkoliv čísle a tento prvek by měl působit především jako mechanická pomůcka.


Zdroj: platforma xStation 5, výstupní zóna Fibo Retracement

Výstupy podle času

S podobnou logikou můžeme pracovat i u Fibonacciho časových řad. Ty lze použít jako jednoduché pomůcky při mechanickém výstupu. Níže jsme si ukázali vstupní impuls, při kterém jsme vstupovali do dlouhé pozice. Mezi řádky 0 a 1 máme maximum a minimum tohoto pohybu a poté pomocí nástroje Fibonacci prediktivně vykreslíme další násobky na časovém horizontu. Vidíme, že následně vynesené časy poměrně efektivně vykreslily časy obratů trendu, a právě to přináší další úhel pohledu pro obchodníka při řízení jeho zisků nebo ztrát.


Zdroj: platforma xStation 5, Fibonacciho časové řady

Pokud se chcete o obchodování nebo investování dozvědět více, v sekci Vzdělávání na webu XTB naleznete celou řadu edukativních článků, analýz a aktualit z finančních trhů:
https://www.xtb.com/cz/vzdelavani 

PŘEČTĚTE SI RECENZI BROKERA XTB

Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků. Investování je rizikové, investujte zodpovědně.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Fibonacciho nástroje: Jak díky nim zlepšit své obchodní dovednosti?