Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Trh komodit aktuálně: propady cen na ropě, kakau i kávě

Očima brokerů

Většina investorů a obchodníků se v posledních týdnech zaměřovala především na výsledkovou sezónu na akciových trzích. Nicméně akcie nejsou jediné aktivum, které zažívá volatilní období. Trh komodit je v současnosti plný obrovských růstů a propadů. V tomto článku přinášíme aktuálně tři nejzajímavější komodity, které stojí za pozornost.

Ropa

Cena ropy za poslední dva týdny oslabila přibližně o 7 % a nyní jsou na nejnižší úrovni za poslední měsíc. Důvodů je několik. Například další neuspokojivé údaje o inflaci z USA, které zvyšují šanci na pozdější snížení úrokových sazeb, což je pro ekonomiku negativní, a ropa na to pochopitelně reaguje. Někteří analytici nevylučují ani možnost dalšího zvýšení sazeb, což by mohlo ceny černého zlata dostat pod ještě větší tlak, protože americká ekonomika by byla ještě více utlumena. Vyšší úrokové sazby by také znamenaly silnější dolar, což je pro ceny ropy rovněž negativní. Obchodníci s ropou reagují také na situaci na Blízkém východě, kde to v tuto chvíli vypadá, že se žádná výraznější eskalace konfliktu mezi Izraelem a Íránem nechystá, a tak cena ropy v posledních dnech postupně klesá až na 85 USD za ropu Brent a 81 USD za ropu WTI. Před časem bylo jednou z reálných obav také to, že Ukrajina útočí drony na ruské rafinerie, což by mohlo způsobit další problémy a snížení světové produkce. Nicméně zdá se, že tyto obavy zatím nebyly zcela naplněny a ropa stále pokračuje v propadu.

Zdroj: xStation

Kakao

Jednou z nejzajímavějších komodit posledních měsíců je kakao, jehož cena za poslední rok vzrostla o více než 300 %. Za růstem cen stojí několik faktorů, ale hlavním z nich je slabší úroda v Africe v důsledku špatného počasí a šíření nemocí, odkud pochází většina produkce. Ceny však již během několika dní od svého vrcholu klesly přibližně o 35 %, i když část ztrát byla následně smazána. Vysoká volatilita je způsobena také burzami, na nichž se s kakaem obchoduje, které zvýšily marže potřebné k zajištění kontraktů. Dalším faktorem, který způsobil pokles cen, jsou dobré zprávy o počasí v Africe, které by měly pomoci sklizni. Předchozí neschopnost zemí splnit potřebný objem dodavatelských kontraktů však způsobila, že trh se „zbláznil“ a někteří kupující raději nakoupili větší objemy, zatímco jiní kvůli nejistotě kontrakty vůbec neuzavřeli. Jinými slovy, trh byl z mnoha důvodů rozptýlen, což přispělo k vysoké volatilitě kakaa, i když se zdá, že se situace postupně stabilizuje.

Zdroj: xStation

Káva

Cena kávy je také na poměrně vysoké úrovni, za poslední dva měsíce vzrostla přibližně o 30 %. I když se část zisků již ztratila, ceny jsou stále výrazně vyšší než v posledních letech, kdy bylyo 30-50 % nižší. Také v případě kávy je jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících její cenu počasí. V roce 2022 došlo na trhu s kávou k výraznému deficitu, který přetrvává i nadále. Část produkce se pěstuje v Asii, například ve Vietnamu nebo Indonésii, které jsou postiženy extrémními výkyvy počasí, jako jsou vlny veder. Desítky procent produkce z tohoto regionu jsou proto ohroženy. I zde proto obavy z nedostatku kávy způsobují, že kupující jsou ochotni za své dodávky zaplatit o něco více, a proto cena výrazně roste.

Zdroj: xStation

Pokud chcete volatility na komoditním trhu využít i Vy, všechny zmíněné instrumenty a mnoho dalších je možné obchodovat v aplikaci i na platformě XTB. Více informací naleznete na: https://www.xtb.com/cz/komodity/

PŘEČTĚTE SI RECENZI BROKERA XTB

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Trh komodit aktuálně: propady cen na ropě, kakau i kávě