Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

CFD obchodování

Očima brokerů

CFD - contract for difference - neboli rozdílové smlouvy mohou být opravdovým přínosem do Vašeho investičního portfolia. Poskytují způsob, jak hedgeovat riziko, kterému je Vaše portfolio vystaveno, ale také spekulovat na změnu ceny finančního aktiva. CFD poskytují investorům příležitost vytěžit z obchodu co nejvíce a přitom se vyhnout vysokým nákladům na obchod. Buy i sell transakce jsou provedeny jednoduše a levně.

Co je CFD

CFD je finanční instrument, který představuje smlouvu mezi nakupujícím a prodávajícím o směně rozdílu v hodnotě daného podkladového aktiva (akcie, indexy, komodity, ...) mezi otevřením a zavřením kontraktu.

CFD nabízejí investorům výhodu spekulace na pohyb finančního aktiva bez toho, aniž by ho doopravdy vlastnili. Investor může spekulovat na růst nebo pokles produktu.

Jak funguje CFD

Předpokládejme, že chcete koupit 100 akcií společnosti X. Tyto akcie můžete koupit přes akciového brokera, přičemž zaplatíte celkovou hodnotu akcií (100 x aktuální cena X), plus komise.

Alternativně můžete koupit 100 akcií společnosti X CFD za tržní cenu od online brokera. Expozici získáte stejnou a na otevření obchodu potřebujete pouze marži na pokrytí potenciálního nepříznivého pohybu a zaplatíte malou komisi. To vyžaduje méně kapitálu a komise (kterou představuje spread) je obecně nižší.

Prodej akcií (spekulace na pokles ceny akcií) přes CFD brokera je jednoduchý. Jednoduše otevřete pozici sell. CFD jsou často využívána investory, kteří chtějí hedgeovat existující investiční portfolio. Pokud máte akciový účet a chcete se chránit před dočasným poklesem na akciovém trhu, máte možnost prodat CFD na stejných akciích a neutralizovat celkovou pozici plus se vyhnete ztrátám.

Se CFD může investor buď spekulovat nebo hedgeovat. I když byly původně CFD navrženy pro obchodování akcií, dnes jsou využívány i pro indexy, Forex, komodity a tak dále. Od roku 2017 také může snadněji investovat do Bitcoinu nebo jiných kryptoměn díky CFD.

Narozdíl od futures kontraktů nemají CFD expirační datum. Obchodník se rozhoduje sám, kdy chce svou pozici uzavřít a vybrat tak zisk nebo ukončit ztrátu předtím než se se ještě více prohloubí.

Začněte obchodovat CFD

CFD obchodování je jednoduché a snadné pro všechny, nicméně se i tak musíte naučit základní dovednosti předtím než začnete s tímto typem investice. Začátečníci se musí se CFD nejdříve seznámit a předtím než začnou s reálným obchodováním si musí být jistí, že plně rozumí CFD konceptu.

Nejrychlejší a nejefektivnější způsob je získat znalosti skrze bezplatný demo obchodní účet, který online broker nabízí. Na demo účtu obchodujete za reálných tržních podmínek s virtuálním kapitálem, takže neriskujete své vlastní finance. Jakmile získáte zkušenosti, můžete začít obchodovat CFD na reálném obchodním účtu.

Výhody a nevýhody CFD

CFD mají na finančních trzích mnoho výhod, ale jsou zde i nevýhody. Pojďme se na ně podívat.

Výhody CFD:

  • Finanční páka: S finanční pákou mohou obchodníci investovat více než je jejich vlastní kapitál, potenciální zisky jsou násobeny, nicméně to platí i pro ztráty.
  • Short selling: CFD trh nijak neomezuje prodej (spekulaci na pokles), protože CFD trader nevlastní podkladové aktivum.
  • Přístup na trh s malým vkladem: Některé trhy vyžadují vysoký vklad, abyste mohli začít investovat. Online CFD obchodník si může založit obchodní účet s nízkým vkladem.
  • Nízké poplatky: CFD obchodní systémy mají minimální poplatky ve srovnání s tradičními akciemi nebo jiným portfoliem.
  • Přístup na různé trhy ze stejné platformy: Skrze CFD brokeři nabízejí okamžitý přístup k několika třídám finančních aktiv, včetně akcií, akciových indexů, komodit, nebo kryptoměn v jedné obchodní platformě. Diverzifikace a sledování obchodů je tak mnohem jednodušší se CFD obchodováním.

Nevýhody CFD:

  • Riziko pákového efektu: Zatímco finanční páka násobí potenciální zisky, zvyšuje také ztráty. Nekontrolované využití pákového efektu může zrušit CFD účet velmi rychle.
  • Riziko krátkodobého obchodování: CFD obchodování je často spojeno s krátkodobým obchodováním nebo day tradingem, což zvyšuje riziko ztráty, protože tyto obchodní styly jsou složitější.
  • Nedostatečná regulace: CFD trading má již dlouhou dobu image podvodu kvůli mnoha podvodným brokerským společnostem, které operují bez regulace. Vždy si vybírejte brokera, který je regulovaný např. britským orgánem Financial Conduct Authority (FCA).
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
CFD obchodování