Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Indikátor: Kulatá čísla

FX Průvodce

Kulatá čísla mají v tradingu svůj význam. A je to logické, protože lidé myslí na principu zaokrouhlování a dodržování právě celých čísel. Je to pro nás určité ulehčení a zjednodušení, které si přenášíme z běžného života i do tradingu. Proto bych vám v dnešním článku chtěl ukázat zajímavý indikátor, který vám ulehčí práci se znázorněním těchno úrovní, které v tradingu vytváří supporty a resistence. 

Co to jsou kulatá čísla?

Kulatými, neboli celými, čísli se v tradingu rozumí cena, kde jsou na konci alespoň dvě nuly, jako např. 1,4100 na páru GBPUSD nebo 1,2200 na EURUSD. Jeden obrázek vydá za tisíc slov. Podívejte se proto níže na graf a bude myslím vše jasné. 

Kulata cisla graf 

Na grafu je měnový pár GBPUSD (TF H4) a kulatá čísla kolem aktuální ceny, od 1,3400 až po 1,4400. Můžete si také všimnout, jak na tyto supporty a resistence reagoval trh.

Co stojí za kulatými čísly?

Za kulatými čísly nestojí nic více a nic méně než psychologie. Lidé jsou jimi od přírody přitahováni. Vzpomeňte si například na vaše poslední tankování benzínu. Brali jste přesně za 500 Kč nebo 800 Kč? Nebo přesně 15, 20 nebo 30 litrů? Možná rovnou celou nádrž? :-) 

Tradeři a investoři pak postupují obdobně. Na kulatá čísla nebo do jejich blízkosti umístí své vstupy, profit targety a stop lossy. Proto zde dochází k výraznějším reakcím ceny. 

Idikátor 

Ruční zakreslení kulatých čísel do grafu je poměrně pracné, zvláště pak na více měnových párech a grafech. Proto je dobré využít indikátor. 

Indikátor ke stažení
(pro stažení indikátoru klikněte pravým tlačítkem myši a zvolte "Uložit odkaz jako")

Nainstalujete ho stejně jako ostatní indikátory. Návod naleznete v tomto článku

Nastavení indikátoru je jednoduché. Jsou zde jen tři hlavní proměnné. 

Popis indikatoru kulatych cisel

Po jeho vložení do grafu vám vykreslí kulatá čísla a vy je tak můžete začít okamžitě sledovat a používat ve svém tradingu. 

Přeji mnoho úspěchů v tradingu
MS

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Indikátor: Kulatá čísla